Cum sa monetizezi un site web? - modalitati de a face bani online


Cum sa monetizezi un site web? - modalitati de a face bani online

Te-ai decis sa faci bani online cu site-ul sau cu blogul tau si sa lucrezi de oriunde, fara sa fii conditionat de o anumita locatie? In continuare, iti vom arata cum poti sa monetizezi un site, ca sa incepi sa castigi bani in timp ce te ocupi de alte activitati interesante (lucrezi de acasa, calatoresti, ai un job stabil, dar mai lejer etc). 

Primul lucru de care ai nevoie: un site sau un blog. Acest lucru inseamna ca te-ai gandit probabil la modul in care vrei sa devii un nomad digital si ai inceput sa pui bazele pentru construirea afacerii tale online. 

Daca ai deja un site sau un blog, poti incerca diverse strategii de monetizare. Exista mai multe modalitati prin care poti castiga bani cu site-ul tau. 

Dar, inainte, iata cateva lucruri esentiale. 

Ce trebuie sa stii inainte de a incepe sa scoti bani cu site-ul sau blogul tau

1. Construieste si analizeaza traficul pe site-ul sau blogul tau

Inainte de a incepe sa castigi bani cu site-ul sau cu blogul tau, asigura-te ca ai trafic suficient pe site si cititori potentiali. Daca site-ul nu este vizitat, atunci exista putine sanse sa poti castiga bani cu el online, pentru ca nimeni nu va ajunge sa citeasca acel continut. Eficacitatea multor strategii de monetizare depinde de cantitatea si tipul de trafic pe care il primeste site-ul. 

Unul din cele mai bune instrumente pentru monitorizarea si analizarea traficului este Google Analytics. Acest tool ofera statistici cum ar fi timpul pe care il petrec utilizatorii pe site (pe fiecare pagina, vizualizarile totale, cuvintele cheie introduse in motoarele de cautare pentru a ajunge la pagina ta etc. Aceste informatii sunt incredibil de valoroase atunci cand vorbim de creare de continut pentru publicul tinta si de selectarea modalitatilor pe care le vei alege pentru monetizarea site-ului. 

2. Creaza continut excelent pentru site-ul sau blogul tau

Realitatea este ca in online exista tot mai multe site-uri web si bloguri. Asta inseamna ca este din ce in ce mai important sa cream continut util si inteligent. Utilizatorii se vor intoarce pe site-ul tau doar daca vor considera ca oferi lucruri interesante. Daca percep lacune in informatiile prezentate, cel mai probabil nu vor mai reveni. Iar tu nu iti doresti acest lucru. 

De aceea, ar trebui sa te concentrezi pe scrierea unui continut relevant, informativ, care creaza si ofera solutii la problemele comune din nisa in care te plasezi. Incearca sa formulezi titluri interesante pentru a atrage atentia cititorilor si scrie un continut captivant pentru a-i retine pe site si pentru a-i convinge ca merita sa se reintoarca acolo. 

3. Optimizeaza site-ul pentru motoarele de cautare

Optimizarea seo este procesul de imbunatatire a continutului pentru a maximiza vizibilitatea site-ului web in motoarele de cautare cum ar fi Google. Exista mai multe metode prin care poti face acest lucru: 

  • cuvinte cheie, 

  • backlinkuri, 

  • un cod HTLM bun, 

  • cu tag-uri corespunzatoare, 

  • continut structurat pe titluri si subtitluri etc. 

Iti recomandam sa faci un research si sa afli ce cuvinte cheie din nisa in care activezi au cele mai multe solicitari de trafic si cea mai mica concurenta. 

Dupa ce ai identificat aceste cuvinte cheie, poti incepe sa construiesti continut in jurul lor pentru a creste vizibilitatea site-ului pe piata vizata. 

Cum sa monetizezi un site sau un blog - Top 6 metode

1. Publicitate PPC - Pay per Click

Daca ai un site web si sub 200 000 de vizitatori pe luna, o modalitate excelenta de a scoate bani cu el este publicitatea PPC. Unul din cele mai bune programe este Google Adsense. Furnizorul PPC creaza automat anunturi bazate pe continutul paginii tale web si orientate spre publicul tau tinta. Vei primi un mic comision de fiecare data cand un vizitator da click pe unul din aceste anunturi. 

2. Vinzi spatiu publicitar

In mod alternativ, daca site-ul are peste 200 000 de vizualizari pe luna, te poti gandi la vanzarea de spatiu publicitar pe site, in mod direct. Metoda tinde sa fie mai eficienta pentru site-urile cu multi utilizatori. Poti alege sa afisezi bannere publicitare, anunturi pe bara laterala sau reclame pop-up - posibilitatile sunt multiple. Ia in considerare designul site-ului si selecteaza spatiul publicitar care se potriveste vizualurilor si continutului site-ului. 

3. Marketing prin afiliere

Aceasta este una din cele mai rapide si simple metode de a face bani dintr-un site sau blog. Tot ce trebuie sa faci pentru a incepe este sa creezi un cont ca afiliat. Dupa aceea, poti gasi produse care crezi ca ar fi utile pentru publicul tinta al site-ului tau si poti incepe sa le promovezi. Cand utilizatorii tai folosesc linkurile de afiliere pentru a cumpara produsul, vei primi imediat un comision din vanzari. Comisioanele pot varia intre 3% si 70%, in functie de nisa, magazin, politica etc. 

4. Mesaje sponsorizate 

Afisarea postarilor sponsorizate functioneaza cel mai bine atunci cand te concentrezi pe cresterea numarului de vizitatori. Continutul sponsorizat este practic continut de la alti vanzatori care ofera produse sau servicii relevante pentru vizitatorii site-ului tau. 

5. Vinzi produse sau servicii digitale

Metodele de monetizare notate mai sus presupun marja din profitul altor afaceri. Dar, tu poti incerca sa scoti bani din site si daca oferi servicii sau produse digitale. Cele mai populare produse din aceasta categorie sunt e-book-urile. 

6. Monetizeaza site-ul sau blogul prin ibox

Ibox este platforma care te pune in legatura cu numeroase afaceri ce vor sa plaseze advertoriale de continut pe site-ul tau, pentru crearea de backlinkuri. Este o metoda excelenta de a monetiza un site, pentru ca iti primesti rapid banii si pentru ca iti dezvolti site-ul cu mai mult continut. 

Advertorialele publicate pe site-ul sau pe blogul tau pot fi scrise direct de editorii inhouse ai advertiserilor, de content writeri freelanceri sau, la cererea advertiserilor si conform cu oferta ta, le poti realiza chiar tu. Avantajul de a oferi si servicii de content writing pentru articolele si advertorialele seo plasate pe site-ul tau este ca vei mentine un stil unitar pentru tot continutul si, ceea ce este mai important, vei castiga mai multi bani din: o data din scrierea continutului si apoi din publicarea advertorialului. 

Daca nu ai inca un cont de publisher pe ibox.ro, este momentul sa creezi unul si sa incepi sa-ti monetizezi site-ul sau blogul. 

Vei putea colabora cu numeroase branduri si ti se vor deschide mai multe oportunitati online. In afara de avantajele direct financiare, te vei putea bucura de cateva privilegii la care unii doar pot visa: poti calatori mai mult, poti avea un extra- castig fara sa depui un efort prea mare (mai ales daca nu faci tu continutul pentru advertoriale), desfasori o activitate placute, site-ul tau devine din ce in ce mai popular in online si iti aduce din ce in ce mai multe castiguri. 

Mai multe despre ibox si oportunitatea ta ca publisher

Ibox este un marketplace de continut digital, unde se intalneste cererea si oferta de continut. Rolul tau de publisher este unul foarte important. Tu oferi spatiu pe blogul sau site-ul tau pentru a plasa advertoriale si articole de continut pentru diferite branduri si afaceri. Pentru a vizualiza toate avantajele unui cont de publisher pe ibox si alte detalii interesante click aici.